Är detta verkligheten? Virtuella världar, AI & medvetandets gåta

23-05-23 18:00 Nya Cirkus, Stockholm
ca. 2,45h inkl. paus

Är detta verkligheten? Virtuella världar, Artificiell Intelligens och medvetandets gåta

Organizer
Fri Tanke
Ticket Office
Öppnar 2,5h innan föreställning
Bar & Restaurant
Öppnar 2,5h innan föreställning
Köp biljetter

Under året har AI-utvecklingen tagit ett revolutionerande språng. Vi lever i ett samhälle som är alltmer integrerat med det digitala och som snart kan komma att översvämmas av datorgenererat innehåll.

I takt med att tekniken fortsätter utvecklas kommer det bli allt svårare att skilja mellan det virtuella och det verkliga, och till slut nästan omöjligt. Är det ett problem?

Det har höjts röster för ett tillfälligt stopp av AI-utvecklingen för att hinna få kontroll över dess möjliga risker. Står vi inför en morgondag där maskiner “vaknar” och blir medvetna? Kan hela mänskligheten vara i fara?

Fri Tanke är stolta att presentera en helkväll om virtuella verkligheter, Artificiell Intelligens och medvetandets gåta. Vi har bjudit en av världens främsta medvetande- och teknofilosofer, David Chalmers, för att presentera och diskutera dessa frågeställningar. Chalmers är också aktuell med boken Virtuella världar, om VR och dess filosofiska problem.

Under en kväll i två akter kommer vi utforska de filosofiska och politiska problem som teknikutvecklingen inom AI och VR gör gällande samt den relaterade frågan om medvetandets natur.

Medverkande:
David Chalmers, professor i filosofi vid New York University
Gustav Söderström, produkt- och forskningschef på Spotify
Anders Ynnerman, professor i vetenskaplig visualisering vid Linköpings universitet och programchef för WASP (Wallenberg AI, Autonomous Systems and Software Program)
Henrik Kugelberg, forskare i politisk filosofi och moralfilosofi vid Stanford Universitet
Julia Uddén, biträdande lektor i psykologi och lingvistik, Stockholms Universitet

Samtalen modereras av Christer Sturmark, bokförläggare och VD Fri Tanke.

Kvällen tonsätts av Erik Söderlind, gitarrist.

Observera att föredraget och samtalen kommer hållas på engelska.

 

Arrangör: Fri Tanke
Längd: ca 2,45 h inkl paus

Rullstolsplats bokas via tickets@cirkus.se

SHOWBILJETT

Till varje show kan du välja att köpa en biljett där en middag i vår restaurang ingår i biljettpriset. Här kan du se menyn för detta evenemang.

Cirkus restaurang

Vare sig du missade att köpa en biljett som inkluderar kvällens showmeny, eller bara vill ta del av vår härliga à la carte, är du välkommen att boka bord till Cirkus restaurang – en kreativ och lekfull bistro inspirerad av det udda och oväntade som Cirkus en gång var.

Boka bord

 


 

Hotell på Djurgården

Kommer du långväga eller vill göra ditt besök till en långhelg? I anslutning till Cirkus finns det flera alternativ för övernattning där de närmsta är Hasselbacken och Backstage Hotel Stockholm.

 


Book a table