Om cirkus

Välkommen till Cirkus på Kungliga Djurgården!

Cirkus på Kungliga Djurgården invigdes den 25 maj 1892 för att inhysa dåtidens stora cirkus-sällskap. Med åren har Cirkus blivit ett hus för all typ aktivitet. Det handlar om konserter, kongresser och TV-inspelningar, och framförallt teater, musikaler och shower.

Kuriosa om Cirkus

Cirkus har byggts om ett flertal gånger. Den senaste stora ombyggnationen gjordes 1997/1998 med ett nytt scenhus och nya artistloger för att ta emot musikalen Kristina från Duvemåla.

Under höstsäsongen 1999 förändrades parketten och möblerades med bord för att kunna erbjuda Sveriges största krogshowmiljö och det hela invigdes med Joe Labero Show. Cirkus har sedan dess haft flera stora krogshowsuccéer, senast med Peter Jöbacks Med hjärtat som insats under hösten 2018.

Cirkus är på många sätt de stora musikalernas arena. Flera av Benny Anderssons och Björn Ulvaeus svenska uppsättningar har framförts här. Kristina från Duvemåla som spelades för över en miljon besökare i Sverige hade sin Stockholmsperiod här, CHESS spelades för över 500 000 besökare under åren 2002/2003 och succén MAMMA MIA! hade premiär på Cirkus i februari 2005 och sågs av mer än 800 000 gäster fram till januari 2007.

Lilla Cirkus

Den 15 oktober 2015 invigdes en ny tillbyggd scenlokal i två våningsplan intill Cirkus. I samband med det revs den tillbyggda entrébyggnaden från 1997 och ersattes av en ny gemensam entré med foajé i glas och blank metall. Tillbyggnaden ritades av White Arkitekter och hyser en kombinerad teater- och konsertscen med 800 publikplatser. Första produktionen på nya scenen var humorprogrammet Partaj! som tog ett kliv genom TV-rutan under hösten 2015. Därefter följde Lena Philipssons hyllade show "Jag är ingen älskling" under våren 2016.

Byggnaden nominerades också till Årets Stockholmsbyggnad 2016. Juryns motivering löd: ”Ett tillskott som adderar något nytt till en plats som redan har stora värden. Tillbyggnaden står för sig självt samtidigt som den inordnar sig i den befintliga miljön och skapar nya funktioner på ett finstämt och respektfullt sätt utan att vara insmickrande”.

Sedan den 30 juni 2017 är Cirkus på Kungliga Djurgården en del av Pop House Sweden där Conni Jonsson och Björn Ulvaeus är huvudägare. Pop House Sweden innefattar idag Pop House Hotel, ABBA The Museum, Cirkus och den nyligen förvärvade hotell Hasselbacken. Med Cirkus och Hasselbacken förstärker Pop House sin position som en av de större och mest betydelsefulla aktörerna inom musik-, upplevelse- och besöksnäringen.

 - Jag ser framför mig ett Cirkus som ett modernt, flexibelt och attraktivt teaterkomplex med ett brett musik- och underhållningsutbud av hög kvalitet. Ambitionen är att mina kräsna musikalkollegor ute i världen ska säga: ”Jag har hört att Cirkus i Stockholm är Skandinaviens bästa scen”, säger Björn Ulvaeus.