Den Gyllene Grenen
Ondska och Godhet

23-02-12 18:00 Livemodern, Stockholm
ca 90 min + paus
18 år

· Nina Hemmingsson · David Thurfjell · Isabella Lundgren · Christer Sturmark · Victoria Larm

Organizer
Fri Tanke i samarbete med Cirkus Arena & Restaurang

Är människan i grunden ond och socialiseras till godhet? Eller är hon god och blir ond i destruktiva processer? Är godhet något vi väljer eller något vi är? Är det metafysiska manifestationer vi har att göra med eller något som skapats av evolutionen?

Evolutionspsykologer menar att vårt prosociala beteende har selekterat fram ett instinktivt moraliskt sinne hos oss. Människan är ett flockdjur vars överlevnad kräver samarbete. Den som inte bidrar till gemenskapen utesluts.

Men vår anpassning till gruppen kan också sätta moralen ur spel, vilket det välkända Stanford­experimentet gestaltade. Vi vet att människor under vissa omständigheter kan förmås att utföra ofattbart grymma handlingar men också heroiska handlingar långt bortom egenintresset.
Hur ska vi förstå människans väsen och natur med avseende på det onda och det goda?

Medverkande:
· Nina Hemmingsson, författare, serieskapare och satirtecknare.
· David Thurfjell, religionshistoriker och professor i religionsvetenskap
· Isabella Lundgren, artist (jazzsångerska) och kompositör

Programledare: Christer Sturmark & Victoria Larm

 

Victoria Larm har en bakgrund inom konstvetenskapen och är författare, aktuell med den historiska spänningsromanen Den nionde kretsen (Norstedts). Den första romanen i serien Pestmasken.

Christer Sturmark är vd för Fri Tanke förlag, författare och samhällsdebattör, aktuell med boken Konsten att tänka klart(Fri Tanke).

 


OM DEN GYLLENE GRENEN

Den Gyllene Grenen är en metafor för samtalet som förgrenar sig ut i olika riktningar där konst, vetenskap, filosofi och litteratur möts i tvärvetenskaplig anda.  Under våren kommer Christer Sturmark och Victoria Larm att prata med spännande gäster med vitt skilda bakgrunder. Målet är att tillsammans få tankemässiga gyllene grenar att växa och utvecklas, både på scen och hos publiken när föreställningen är över.

OM LIVEMODERN

Den 12 februari är det premiär för Livemodern, en ny kulturscen i restaurangen på Cirkus på Djurgården. Det blir ett mångsidigt utbud av tänkvärd, utmanande, udda och överraskande programpunkter. Innehållet består av allt från samtal och performance till konserter och dragshows.

 


 

Cirkus restaurang

Med middagsbiljetten bjuds du på en härlig tvårätters middag bestående av en huvudrätt och efterrätt i samband med föreställningen, givetvis även ett vegetariskt alternativ. Cirkus restaurang är en kreativ och lekfull bistro inspirerad av det udda och oväntade som Cirkus en gång var.

 


 

Hotell på Djurgården

Kommer du långväga eller vill göra ditt besök till en långhelg? I anslutning till Cirkus finns det flera alternativ för övernattning där de närmsta är Hasselbacken och Backstage Hotel Stockholm.

 


Book a table