Den Gyllene Grenen
Människan, medvetandet och maskinen

23-03-19 18:00 Livemodern, Stockholm
ca. 90 min inkl. paus
18 år

Den Gyllene Grenen är en metafor för samtalet som förgrenar sig ut i olika riktningar där konst, vetenskap, filosofi och litteratur möts i tvärvetenskaplig anda. Christer Sturmark och Victoria Larm pratar under våren på Livemodern med spännande gäster med vitt skilda bakgrunder. Målet är att tillsammans få tankemässiga gyllene grenar att växa och utvecklas.

Organizer
Fri Tanke i samarbete med Cirkus

Artificiell Intelligens är på god väg att revolutionera vår värld. Men kommer den smarta teknologin att bli tänkande? Kommer vi lyckas skapa en maskin med medvetande? Det ställer oss inför den eviga frågan: Vad är egentligen en människa?

Det sägs ibland att människan inte bara är det vetande djuret utan också det skapande. Konstnärligt uttryck är en integrerad del av mänsklig kultur, från grottmålningar via Illiaden till ABBA. Hur kommer kultursektorn påverkas av att konst, litteratur och musik kan skapas av en AI? Vad är konst utan en mänsklig upphovsperson?

Välkomna till ett samtal om AI-revolutionens konsekvenser för kulturen och de många etiska problem som följer om maskinerna börjar tänka själva.

Medverkar gör;
Ulf Danielsson, professor i teoretisk fysik.
Gustav Söderström, produkt- och forskningschef på Spotify
Anna Jansson, konsthistoriker och ansvarig partnerskap Nationalmuseum

Samtalet leds av: Christer Sturmark & Victoria Larm

Tider: Insläpp från kl 17.00, start kl 18.00. Förställningens längd är ca 90 minuter ink 20 minuters paus.
Åldersgräns: 18 år
Arrangör: Fri Tanke i samarbete med Cirkus
Mat & Dryck: Menyn serveras innan föreställningen börjar, ätande gäster måste vara på plats 17.50 senast. Efterrätt serveras i pausen.

Sturmark & Larm
Victoria Larm har en bakgrund inom konstvetenskapen och är författare, aktuell med den historiska spänningsromanen Den nionde kretsen (Norstedts), den första romanen i serien Pestmasken.

Christer Sturmark är vd för Fri Tanke förlag, författare och samhällsdebattör, aktuell med boken Konsten att tänka klart (Fri Tanke).

Cirkus restaurang är handikappanpassad och bokas som ordinarie biljett.


OM LIVEMODERN

Den 12 februari var det premiär för Livemodern, en ny kulturscen i Cirkus restaurang på Djurgården. Det blir ett mångsidigt utbud av tänkvärd, utmanande, udda och överraskande programpunkter. Innehållet består av allt från samtal och performance till konserter och dragshows.

 

Cirkus restaurang

Med middagsbiljetten bjuds du på en härlig tvårätters middag bestående av en huvudrätt och efterrätt i samband med föreställningen, givetvis även ett vegetariskt alternativ. Cirkus restaurang är en kreativ och lekfull bistro inspirerad av det udda och oväntade som Cirkus en gång var.

 


 

Hotell på Djurgården

Kommer du långväga eller vill göra ditt besök till en långhelg? I anslutning till Cirkus finns det flera alternativ för övernattning där de närmsta är Hasselbacken och Backstage Hotel Stockholm.

 


Book a table