Den gyllene grenen
Psykedelisk renässans

23-04-13 20:30 Livemodern, Stockholm
ca. 90 min exkl. paus
18 år

Den Gyllene Grenen är en metafor för samtalet som förgrenar sig ut i olika riktningar där konst, vetenskap, filosofi och litteratur möts i tvärvetenskaplig anda. Christer Sturmark och Victoria Larm pratar under våren på Livemodern med spännande gäster med vitt skilda bakgrunder. Målet är att tillsammans få tankemässiga gyllene grenar att växa och utvecklas.

Organizer
Fri Tanke i samarbete med Cirkus

Psykisk ohälsa är en av vår tids stora folkhälsoproblem. En av tio svenskar äter antidepressiva läkemedel och andelen växer varje år. För många fungerar medicineringen inte alls och för flera av de svåraste sjukdomstillstånden som ätstörningar och bipolaritet finns ingen riktig hjälp att få. Kan psykedeliska substanser vara en möjlig lösning? Kan de även vara till hjälp för friska?

Under det senaste decenniet har psykedeliska substanser fått en renässans. För sjukdomstillstånd som hittills har betraktat som behandlings¬resistenta, har man nått resultat med hjälp av substanser som MDMA och psilocybin. Med hjälp av högteknologisk utrustning har forskare på ett flertal av västvärldens främsta universitet kunnat samordna sin forskning som till stor del fortfarande är tabu.

Men dessa psykoaktiva substanser kan inte bara hjälpa oss att lösa några av våra största
folkhälsoproblem. De kan också hjälpa oss att bättre förstå det mänskliga medvetandet. Det finns en lång historia inom konst, litteratur och vetenskap av psykedeliska bruk – från Aldous Huxleys The door of perception till kemisten Albert Hofmanns upptäckt av LSD och Beatles låt ”Lucy in the sky with diamonds”.

Välkomna till ett samtal om den psykedeliska renässansen inom vetenskapen och hur det återspeglas i kulturen. Vad kan vi lära oss av att ”resa”?

Medverkar gör:
– Emma Christersson, fil. kand i kognitiv neurovetenskap och styrelseordförande i Osmond Foundation som stödjer psykedelisk vetenskap.
– Carl-Michael Edenborg, fil.dr. i idéhistoria, författare, psykonaut.
– Leonidas Aretakis, chefredaktör på Flamman, kritiker i Dagens Nyheter och författare till Extas i folkhemmet: Sveriges psykedeliska historia

Samtalet leds av: Christer Sturmark & Victoria Larm

Åldersgräns: 18 år
Arrangör: Fri Tanke i samarbete med Cirkus
Mat & Dryck: Menyn serveras innan föreställningen börjar. Efterrätt serveras i pausen.

Sturmark & Larm

Victoria Larm har en bakgrund inom konstvetenskapen och är författare, aktuell med den historiska spänningsromanen Den nionde kretsen och dess uppföljare Den förklädda Guden (Norstedts), de första delarna i romanserien Pestmasken.

Christer Sturmark är vd för Fri Tanke förlag, författare och samhällsdebattör, aktuell med boken Konsten att tänka klart (Fri Tanke).

Cirkus restaurang är handikappanpassad och bokas som ordinarie biljett.


OM LIVEMODERN

Den 12 februari var det premiär för Livemodern, en ny kulturscen i Cirkus restaurang på Djurgården. Det blir ett mångsidigt utbud av tänkvärd, utmanande, udda och överraskande programpunkter. Innehållet består av allt från samtal och performance till konserter och dragshows.

 

Cirkus restaurang

Med middagsbiljetten bjuds du på en härlig tvårätters middag bestående av en huvudrätt och efterrätt i samband med föreställningen, givetvis även ett vegetariskt alternativ. Cirkus restaurang är en kreativ och lekfull bistro inspirerad av det udda och oväntade som Cirkus en gång var.

 


 

Hotell på Djurgården

Kommer du långväga eller vill göra ditt besök till en långhelg? I anslutning till Cirkus finns det flera alternativ för övernattning där de närmsta är Hasselbacken och Backstage Hotel Stockholm.

 


Book a table