Kungen 50 år på tronen
en vetenskaplig soaré

23-09-10 19:00 Livemodern, Stockholm
ca. 2x60 minuter + paus
18 år
Kungen 50 år på tronen - en vetenskaplig soaré om monarkins magi, mening och makt.
Organizer
Cirkus Arena & Restaurang

Vilka sociala, politiska och kulturella konsekvenser har vår monarki? Söndagen den 10 september intar sex forskare och två skådespelare scenen Livemodern på Cirkus i Stockholm för att belysa vårt statsskick från olika håll och göra dess verkningar lite tydligare.

Föreställningen har arbetats fram i ett samarbete mellan Stockholms universitet och Dramaten under ledning av dramaturgen Magnus Lindman. Den består av kortare föreläsningar med olika perspektiv på monarkin, interfolierade med skådespelarnas fördjupande och gestaltande illustrationer av forskningsresultaten. Den är cirka två och en halv timme lång.

Den queera kungligheten – Om monarkin och hbtq-kulturen
Emil Edenborg är statsvetare och docent i genusvetenskap vid ERG. I sin avhandling analyserade han narrativ om nationell tillhörighet, kön och sexualitet i ryska medier. Han har skrivit om svensk säkerhetspolitik ur ett queer och HBTQ-perspektiv och intresserat sig för de visuella och symboliska dimensionerna av gränser och säkerhet. Emils forskning återfinns i tidskrifter som Global Studies Quaterly, Cooperation and Conflict och Lambda Nordica.

Den kungliga servetten – Kunglighet som social konstruktion
Mattias Frihammar är docent i etnologi vid ERG. Doktorsavhandlingen Ur svenska hjärtans djup. Reproduktion av samtida monarki (Carlsson 2010, i nytryck 2021) är en etnografisk studie av hur samtida kunglighet gestaltades under 2000-talet första årtionde. Utifrån ett maktkritiskt perspektiv har han publicerat ett antal artiklar på teman som kunglighet och vanlighet, kunglighet och idrott och kunglighet och kärlek.

I de kungliga arkiven. En historikers metareflektion
My Hellsing är historiker vid Historiska institutionen med monarkins historia som specialområde. Den har hon bland annat behandlat i sin avhandling Hedvig Elisabeth Charlotte. Hertiginna vid det gustavianska hovet, och i innevarande VR-projekt ”Gestalta kunglighet till vardags: Svensk monarki 1818–1973”. Hon har även medverkat i en stor mängd forskarantologier rörande olika aspekter av kunglighet.

Monarkin, militären och de kungligas roll i militarismen
Maria Wendt är docent i statsvetenskap vid Institutionen för ekonomisk historia och internationella relationer. Hennes forskning innefattar feministiska och nationskritiska perspektiv på svensk demokrati och medier, till exempel i boken Politik som spektakel: Almedalen, mediemakten och den svenska demokratin (Atlas, 2012). Hon har publicerat flera internationella artiklar om säkerhet, våld och minnesskapande

Monarkin och media – En dialog om ett symbiotiskt förhållande
Kristina Jerner Widestedt är docent i medie- och kommunikationsvetenskap vid JMK. Hon forskar sedan länge om maktförhandlingar mellan kungahus och nyhetsmedier och villkor för kommunicerande av den kungliga symboliska makten. Nu arbetar hon med en jämförande kartläggning av de nordiska kungahusens användning av sociala medier utifrån argumentet att det nya sociala medielandskapet i grunden förändrat förutsättningarna för relationen mellan kungligheter, medier och allmänhet.

Monarkin, politiken och den kungliga magin
Cecilia Åse är statsvetare och professor i genusvetenskap vid ERG. Hon kom 2009 ut med den uppmärksammade boken Monarkins makt. Nationell gemenskap och svensk demokrati (Ordfront) där monarkin och författningsutvecklingen analyserades ur ett genus och nationsperspektiv. Hon har fortsatt att undersöka genus och nation, bland annat i relation till militär död och säkerhetspolitik i volymen Gendering Military Sacrifice (Routledge 2019, med Maria Wendt).

SKÅDESPELARE
Ellen Jelinek tillhör Dramatens fasta ensemble. Hon har medverkat i bland annat Måsen, Den girige, Körsbärsträdgården, Den lilla sjöjungfrun, Misantropen, Fanny och Alexander och Farliga förbindelser.
Hon har arbetat på Teater Västmanland och gjorde sin praktik på Stockholms stadsteater i Som ni vill ha det och på Soppteatern i Familjen Bra.
På film och i tv har man bland annat kunnat se henne i Harrys döttrar, Underbar och älskad av alla, Cockpit, Hinsehäxan, Morden, Äkta människor och En pilgrims död.

Tanja Lorentzon tillhör Dramatens fasta ensemble och har bland annat medverkat i Törst, sin egna monologföreställning Mormors svarta ögon (som även sändes i SVT), Under hallonbusken, Fanny och Alexander och Svarta djuret sorg.
På Teaterhögskolan medverkade hon i slutproduktionerna En uppstoppad hund och Yttersta gränsen.
I tv har man bland annat kunnat se henne som Lovisa i SVT:s juldrama 2005 om Lovisa och Carl Michael Bellman och Bror och Syster. Hon medverkade även i filmatiseringen av Flickan som lekte med elden.

Dramaturg
Magnus Lindman är verksam som dramaturg på Folkteatern i Göteborg, Folkoperan i Stockholm och Sveriges Radio Drama. Han är även verksam dramatiker och översättare och arbetar både med scen- och musikteater på många av landets scener.

 

Barplats – entré från kl 18:30
Menyplats – meny serveras från kl 17:00

Cirkus restaurang är handikappanpassad och bokas som ordinarie biljett.


OM LIVEMODERN

Livemodern är en ny kulturscen i Cirkus restaurang på Djurgården med ett mångsidigt utbud av tänkvärd, utmanande, udda och överraskande programpunkter. Innehållet består av allt från samtal och performance till konserter och dragshows.

 

Cirkus restaurang

Med middagsbiljetten bjuds du på en härlig tvårätters middag bestående av en huvudrätt och efterrätt i samband med föreställningen, givetvis även ett vegetariskt alternativ. Cirkus restaurang är en kreativ och lekfull bistro inspirerad av det udda och oväntade som Cirkus en gång var.

 


 

Hotell på Djurgården

Kommer du långväga eller vill göra ditt besök till en långhelg? I anslutning till Cirkus finns det flera alternativ för övernattning där de närmsta är Hasselbacken och Backstage Hotel Stockholm.

 


Look into this too

At Circus we have a wide selection of concerts, shows, musicals, humor shows and gala. Here are some suggestions for other events you may be interested in.

Book a table