Den gyllene grenen: Kvantfysiken, konsten och verklighetens natur

23-10-08 18:30 Livemodern, Stockholm
ca. 90 min exkl. paus
18 år
Den Gyllene Grenen är en metafor för samtalet som förgrenar sig ut i olika riktningar där konst, vetenskap, filosofi och litteratur möts i tvärvetenskaplig anda. Christer Sturmark och Victoria Larm pratar på Livemodern med spännande gäster med vitt skilda bakgrunder. Målet är att tillsammans få tankemässiga gyllene grenar att växa och utvecklas.
Organizer
Fri Tanke i samarbete med Cirkus

Förra årets nobelpris i fysik gick till tre pionjärer inom kvantfysiken, och deras experiment med sammanflätade partiklar som tycks stå i kontakt med varandra, trots att det befinner sig i på olika håll i universum.  

Flera av kvantfysikens pionjärer, som tex Erwin Schrödinger, var djupt fascinerade av de hinduiska Vedantaskrifternas filosofi. De tycktes förmedla en världsbild som hade likheter kvantfysikens märkliga resultat. Samtidigt var Schrödinger tydlig med att han var ateist. Ändå samarbetade han med men spansk katolsk präst under de formativa åren.  

Den nya fysiken var också sammanflätad med konsten, musiken och litteraturen på 1920- och 30-talet. Samtidigt vet vi att kvantfysiken ständigt missbrukas och feltolkas av new age-rörelserna i populärkulturen. Så vad säger egentligen den moderna fysiken om verklighetens natur? Och hur har den influerat humanistisk och konstnärlig utveckling?  

Välkomna till ett samtal om kvantfysiken, konsten och verklighetens natur.  

Medverkar gör: 

  • Karolina Enquist Källgren, docent i idéhistoria med inriktning på kvantfysik. 
  • Ulf Danielsson, professor teoretisk fysik, författare. 
  • Emil (Loney Dear) Svanängen, artist och kompositör 

Samtalet leds av: Christer Sturmark & Victoria Larm 

Den Gyllene Grenen är en metafor för samtalet som förgrenar sig ut i olika riktningar där konst, vetenskap, filosofi och litteratur möts i tvärvetenskaplig anda. Christer Sturmark och Victoria Larm pratar under våren på Livemodern med spännande gäster med vitt skilda bakgrunder. Målet är att tillsammans få tankemässiga gyllene grenar att växa och utvecklas. 

 

Cirkus restaurang är handikappanpassad och bokas som ordinarie biljett.

 


Sturmark & Larm

Victoria Larm har en bakgrund inom konstvetenskapen och är författare, aktuell med den historiska spänningsromanen Den nionde kretsen och dess uppföljare Den förklädda Guden (Norstedts), de första delarna i romanserien Pestmasken. 

Christer Sturmark är vd för Fri Tanke förlag, författare och samhällsdebattör, aktuell med boken Konsten att tänka klart (Fri Tanke).  

Tillsammans har de också podden ”Den Gyllene Grenen”, finns där poddar finns. 

 


OM LIVEMODERN

Livemodern är en ny kulturscen i restaurangen på Cirkus på Djurgården. Det bjuds på ett mångsidigt utbud av tänkvärd, utmanande, udda och överraskande programpunkter. Innehållet består av allt från samtal och performance till konserter och dragshows.

 

Cirkus restaurang

Med middagsbiljetten bjuds du på en härlig tvårätters middag bestående av en huvudrätt och efterrätt i samband med föreställningen. Givetvis finns även ett vegetariskt alternativ. Cirkus restaurang är ett kreativt och lekfullt kök inspirerat av det udda och oväntade som Cirkus en gång var.

Dryck och enklare tilltugg kan köpas i baren under kvällen.

 


 

Hotell på Djurgården

Kommer du långväga eller vill göra ditt besök till en långhelg? I anslutning till Cirkus finns det flera alternativ för övernattning där de närmsta är Hasselbacken och Backstage Hotel Stockholm.

 


Book a table