Inställt: Den gyllene grenen: Vad skiljer egentligen kvinnor och män?

23-11-05 18:30 Livemodern, Stockholm
ca. 90 min exkl. paus
18 år
Inställt event! Mer information kommer mejlas ut till den mejladress man köpte biljetter ifrån.
Organizer
Fri Tanke i samarbete med Cirkus

Frågan om arv och miljö är sällan så brännande som när vi diskuterar skillnaderna mellan könen. Det rör upp känslorna, både politiskt, personligt, och inom akademierna. Det är också en het potatis för de som bedriver vetenskaplig forskning – vad vågar man forska på?

Vad är det för skillnad på kön och genus? Det är till exempel möjligt att vara man i kromosomhänseende och kvinna i fråga om psykisk identifikation. Våra tolkningar kan skapa problem i situationer när tydliga kategorier krävs, exempelvis inom juridiken.

Vi har sett det i fallet Caster Semanya, den sydafrikanska medeldistanslöparen som av Internationella Friidrottsförbundet tvingas medicinera ner sina testosteronnivåer för att få fortsätta tävla, och i larmen om ökningen av unga med könsdysfori (upplevelsen att vara född i fel kön).

Vad säger forskningen om uppdelningen mellan män och kvinnor idag? Och hur tar sig våra skillnader i uttryck, på individnivå i våra nära relationer så väl som på gruppnivå?

Medverkande:
Torbjörn Tännsjö, professor i filosofi
Frida Beckman, professor i litteraturvetenskap
Nina Hemmingson, författare, serieskapare och satirtecknare

Samtalet leds av: Christer Sturmark & Victoria Larm 

Den Gyllene Grenen är en metafor för samtalet som förgrenar sig ut i olika riktningar där konst, vetenskap, filosofi och litteratur möts i tvärvetenskaplig anda. Christer Sturmark och Victoria Larm pratar under våren på Livemodern med spännande gäster med vitt skilda bakgrunder. Målet är att tillsammans få tankemässiga gyllene grenar att växa och utvecklas. 

 

Cirkus restaurang är handikappanpassad och bokas som ordinarie biljett.

 


Sturmark & Larm

Victoria Larm har en bakgrund inom konstvetenskapen och är författare, aktuell med den historiska spänningsromanen Den nionde kretsen och dess uppföljare Den förklädda Guden (Norstedts), de första delarna i romanserien Pestmasken. 

Christer Sturmark är vd för Fri Tanke förlag, författare och samhällsdebattör, aktuell med boken Konsten att tänka klart (Fri Tanke).  

Tillsammans har de också podden ”Den Gyllene Grenen”, finns där poddar finns. 

 


OM LIVEMODERN

Livemodern är en ny kulturscen i restaurangen på Cirkus på Djurgården. Det bjuds på ett mångsidigt utbud av tänkvärd, utmanande, udda och överraskande programpunkter. Innehållet består av allt från samtal och performance till konserter och dragshows.

 

Cirkus restaurang

Med middagsbiljetten bjuds du på en härlig tvårätters middag bestående av en huvudrätt och efterrätt i samband med föreställningen. Givetvis finns även ett vegetariskt alternativ. Cirkus restaurang är ett kreativt och lekfullt kök inspirerat av det udda och oväntade som Cirkus en gång var.

Dryck och enklare tilltugg kan köpas i baren under kvällen.

 


 

Hotell på Djurgården

Kommer du långväga eller vill göra ditt besök till en långhelg? I anslutning till Cirkus finns det flera alternativ för övernattning där de närmsta är Hasselbacken och Backstage Hotel Stockholm.

 


Book a table